vážka z loga petrasouckova.cz vážka z loga petrasouckova.cz

Kde už kosmetika nestačí: Vliv jídla a životního stylu na kvalitu pleti

Krásnou a vitální pleť nezařídí pouze luxusní kosmetika. Zjistěte, co jsem se naučila na punk dovolené o vlivu jídla a prostředí na kvalitu pleti.

Publikováno:

Ve svém životním stylu jsem vždy dbala na výběr surovin, ze kterých jsem vařila, a jídel, která jsem jedla. Musela jsem ale svůj styl na tři týdny opustit, abych zjistila, jak obrovský vliv má jídlo na kvalitu pleti. V tomto článku se dozvíte, jak souvisí životní prostředí, životospráva a zdravý životní styl se vzhledem a kvalitou naší pleti a jak vám jídlo může energii dávat, ale i brát.

Moje uvědomění na dovolené

Odjela jsem na punk dovolenou. Co to znamená? Kde se vám líbí, tam zůstanete, kde se vám nelíbí, odtamtud odjedete. Spíte – nevíte kde, jíte – nevíte co. Už při odjezdu jsem měla velké, obavy, co budu jíst. Protože v běžném provozu se stravuji kvalitně, vybírám si, kde a co nakupuji. Důsledně a pečlivě se věnuji své životosprávě a všemu, co ji tvoří.

Na dovolené jsem ale byla nucena se přizpůsobit a zamyslet se nad tím, z čeho se bude skládat můj každodenní jídelníček, protože moje rituály, na které jsem byla roky zvyklá, jako například teplá voda s citronem každé ráno na lačno, v této destinaci nebyly možné.


Na moje uvědomění z dovolené se do detailu můžete podívat v tomto videu.

Přehrát video 

Jaký byl vliv jídla na mou pleť

Během krátké doby se všechno vyřešilo, dostala jsem se do určité formy přirozeného detoxu a přerušovaného půstu. Dodržovala jsem tuto formu celé tři týdny. V nové rutině mi bylo tak dobře, že jsem se rozhodla držet se tohoto postupu i po návratu. Co jsem si přivezla z dovolené zpátky, je, že životospráva, životní styl a vědomá volba toho, co budu jíst, má jednoznačně vliv na pleť.

O svoji pleť se starám: Dodržuji poctivě ranní i večerní rutinu, nedám dopustit na čistící pěnu, minerální pudr a k tomu vitamín B. To je můj základ. Myslím si, že pleť mám ve skvělé kondici, vypadám lépe, než když mi bylo 40, a také se lépe cítím. Nicméně jsem zjistila, že stále něco chybí. Protože strava má obrovský vliv na dojem, jak se cítíme a jak vypadáme.

Jídelníček bez pečiva

Jak jsem se tedy tři týdny stravovala? Co se v mém jídelníčku změnilo? Na každém rohu byl smoothie bar, kde nabízeli smoothie na nespočet způsobů. Kávu jsem pila jenom překapávanou a pak už jen maso, zeleninu a čistou vodu. Co bylo nejdůležitější, celou dobu jsem nesnědla ani kousek pečiva.

Díky punkovému způsobu stravování jsem se celkově pročistila a přivezla si zpátky pocit lehkosti a radosti. Ne nadarmo se říká, že střevo je náš druhý mozek.

Co dělám po návratu jinak

Kosmetická rutina, péče sama o sebe, rituály, otužování, běhání, výživové doplňky, všechny tyto složky našeho života jsou skvělé. Ale neměli bychom opomíjet i další věci, které nás ovlivňují, jako je znečištěné životní prostředí, stres, nezdravý životní styl.

Způsob stravování, který jsem měla na dovolené, mi natolik vyhovoval, že si ho chci udržet i doma. Už jsem si koupila kuchařku „Rostlinné vaření“, abych podpořila vliv jídla na mou pleť. Zároveň budu pít heavy duty detox, který odstraňuje těžké kovy z organismu a pročišťuje střeva.

 Tip pro vás

Pijte teplou vodu s citronem ale přidejte si do ní navíc zázvor a limetu. Citrony mají více vitamínu C, ale limetky zase obsahují větší množství vitamínů A, E a některých minerálů, jako je fosfor či zinek. Efekt ranní detoxikace tím ještě znásobíte.

Závěrem poznámka k tomu, co si v jídelníčku určitě nechám, a co naopak už nevezmu do pusy: Určitě se nevzdám masa, protože ho mám ráda a ve své výživě maso potřebujeme. Co naopak určitě jíst nebudu, je bílá mouka a nekvalitní mléko ze supermarketu. Jak vnímáte vliv jídla, životosprávy a životního stylu na pleť vy?